Així és com ho implementem

La nostra manera d’acompanyar l’autisme amb metodologies adaptades

Les metodologies que implementem reflecteixen situacions properes a la realitat de cada família i s’adapten a les seves característiques i necessitats individuals.

Cadascuna d’elles estan recolzades per estudis i evidència científica.

Metodologies

PACT

El mètode de capacitació a famílies de persones amb autisme o altres condicions amb més evidència en la millora de la comunicació social. L’impacte sobre el desenvolupament dels infants és major que el de les teràpies tradicionals. És una metodologia que s’adapta al format on-line i pot aplicar-se amb èxit per videoconferència.

Metodologies

Llenguatge Natural Assistit

Es tracta d’un mètode que combina l parla amb suports visuals per a ajudar a les persones amb dificultats de comunicació a entendre i expressar-se millor. Facilita l’aprenentatge del llenguatge i millora la comunicació, especialment a persones amb TEA.

Metodologies

Estratègies Visuals

Les ajudes visuals per a les persones dins el TEA (Trastorn de l’Espectre de l’Autisme) són eines i recursos com pictogrames, imatges, paraules, horaris visuals, rellotges, entre d’altres. Faciliten la comprensió de la informació, organitzen el temps, les tasques i milloren la comunicació. Són eines especialment útils per a estructurar el dia a dia i reduir l’ansietat enfront de situacions noves o complexes.

Metodologies

Atenció Conjunta

És una habilitat fonamental per al desenvolupament social i comunicatiu, que sovint afecta a les persones amb TEA. Es tracta de compartir la capacitat del focus d’atenció amb una altra persona sobre un objecte o esdeveniment. El programa d’intervenció desenvolupa habilitats a través de diverses etapes centrades en l’ensenyança d’habilitats d’atenció, comunicació i interacció social tant de 1:1 com en un grup.

Metodologies

Suport Conductual Positiu

El mètode de Suport Conductual Positiu (SCP) en l’autisme és un enfocament terapèutic que busca prevenir i gestionar conductes desafiants mitjançant estratègies positives i personalitzades. Es basa en entendre les causes subjacents d’aquestes conductes i promoure habilitats alternatives més apropiades. L’objectiu és millorar la qualitat de vida de la persona autista, fomentant el seu benestar i la seva autonomia, tot utilitzant reforços positius en lloc de càstigs o mesures restrictives.

Metodologies

Social Stories

Les històries socials són eines educatives dissenyades per ajudar persones de l'Espectre Autista a comprendre millor situacions socials, comportaments, emocions i normes implícites. Aquestes històries es presenten en forma de descripcions breus escrites o visuals que expliquen, de manera clara i estructurada, què passa en una determinada situació social, per què passa i què s'espera amb el seu comportament. L'objectiu és millorar la comprensió i les habilitats socials de les persones amb autisme, reduint l'ansietat i facilitant-ne l'adaptació a situacions quotidianes.

Metodologies

Social Thinking

El Pensament Social és un marc teòric que busca ensenyar habilitats socials i de comunicació a persones amb reptes en la comprensió social, com aquelles amb TEA o TDAH. Es centra en ajudar a entendre com pensem i reaccionem els uns als altres en situacions socials. A través d'aquest enfocament, les persones aprenen a reconèixer les perspectives dels altres, interpretar pistes socials i adaptar el seu comportament de manera adequada a diferents contextos socials. L'objectiu és millorar la interacció social i la comprensió emocional.

Metodologies

TEACCH

És un mètode que utilitza suports visuals, horaris estructurats i tasques clarament definides per a ajudar a persones dins l’Espectre Autista a entendre millor el seu entorn, desenvolupar habilitats de comunicació i millorar les seves capacitats socials i funcionals, facilitant l’aprenentatge i la independència.

Metodologies

H.A.P.P.Y

És un programa que dona com a resultat un llibre de treball personalitzat i amigable per al autisme en l’Espectre Autista amb suggeriments d’activitats i estratègies de benestar basades en l’evidència.